Gillix Zafira

Start Tillbaka till Introsidan


Dagbok 2007 Dagbok 2008 Dagbok 2009 Dagbok 2010 Dagbok 2011 Dagbok 2012-2015

    DAGBOK 2010   

100108 Ett nytt år har precis börjat men innan det tog slut hade vi besök av Alice och hennes mamma och pappa. Vi var ute i snön tillsammans och hade skoj! Som den grosser jag är gillar jag de små, trots att jag inte har så stor erfarenhet. Det är också rätt mysigt då det trillar en hel del gott på golvet vid middagstid. Dessutom hade Alice köpt kex till mej så jag gillade att ligga inne i gästrummet.

Nyårsafton var inte så där jättekul då jag inte är överdrivet förtjust i raketer. Matte stoppade något vitt och mjukt i mina öron och då gick det bättre. Nu har vi så mycket snö så det är lite jobbigt att gå i skogen, men matte brukar gå ut på lite andra ställen. "Stadspromenader" där finns det mycket att titta på och alltid någon som vill hälsa.

Zäta
Alice & jag ska kolla på film! Jag får välja, det blev Rasmus på luffen.
Zäta Zäta
Alice och hennes pappa Jimmy leker.                   Jag på promenad!
Zäta
Jag håller koll på pulkabacken, tyvärr fick jag inte åka!

--------------------------------------------------------

100310 En hel del har hänt sedan sist, i februari var vi på återbesök hos veterinären för att kolla upp mitt ben. Vår veterinär är en härlig och duktig "farbror", han var säker på att mitt knä nu är nästan ok men att jag hade lite muskelproblem. Han fixade en tid till en sjukgymnast, där blev det mycket klämande och visst några gobitar i mellanåt. Jag har blivit en rätt tålmodig dam så det var väl ok. Veternåren kom också dit och de båda tyckte att bästa sättet för att bygga muskler var simträning......vilket jag inte visste vad det var, då kanske jag inte varit så positiv.

Sagt och gjord då dagen för första passet kom var det ruskigt kallt så matte hade innan suttit och lekt sömmerska och sytt mej ett täcke. Fint va, nu behöver jag inte heller bli blöt när vi är ute om det regnar. Det var lite spännande att komma till simträningen, de hade fiskar som simmade i receptionen, i egna bassänger förstås. Jag klev ialla fall in, rätt obekymrad om vad som komma skall. De hade ett litet bås (gjort för mindre vovvar än mej) som jag skulle gå upp i för att duschas, inga problem även om det var trångt. Sedan satte de på mej en flytväst, ungefär som att ha klövjeväska. Sedan tänkte nog stackars matte att det skulle bli problem, för jag skulle gå upp på en smal, kaklad ramp och vida till en liten bro över till bassängen.

Upp på rampen men satte mej på bron, då insåg jag plötsligt vad som skulle ske, men se matte var snabbt och tog mej under magen och helt plötsligt stod jag på rampen i bassängen med vatten till magen. Så styrde de ut mej till mitten av bassängen och vad gör man, simmar som värsta olympier. Inget plaskade här utan i linje med vattenytan och kraftiga simtag (matte tränade simning som ung ps. många år sedan) men visste precis hur det skulle se ut. Simningen gick bra men då de ville ha mej till kanten för att vila, då ville jag bara upp och då blev matte lika våt som jag, rätt åt henne, När jag simmat ett tag styrde de mej mot rampen och jag klev bara upp och ned igen till golvet. Otäckt var det men ingen panik här. Efter att ha blivit torkad och putsad med täcket på var jag glad att få åka hem.

Gång nr 2 gick lika bra det också, aldrig att jag kommer att älska denna aktivitet men det är rätt gott med korv och köttbullar. Så nu har matte tömt plånboken för ytterligare 8 gånger, sedan hoppas hon på att sommaren kommer snart för då ska vi simma ute (tror hon). Om en månad ska vi på återbesök till vår sjukgymnast för att se om det blivit något resultat.

Zäta Zäta
Jag med mitt fina täcke.
Zäta Zäta
         Muskelträning!                   Så här gott sover man efter simningen!

.....................................................................

100406 Nu är det slut på helgen, vi har precis kommit hem från en helg uppe vid vår husvagn. Det var rätt vårlikt här hemma när vi åkte men där var det fortfarande full vinter. 2 dagar gick åt att få allt i ordning efter vintern och som tur var lyste solen då tältet sattes upp. Sedan blev det kul att få träffa kompisarna som vi inte sett på hela vintern. Matte och jag tog en långpromenad i solskenet, det var skönt att få ut och gå och kolla in vad som hänt sedan sist. Vi mötte några "gamla" vänner som jag busade runt i snön med. Både matte och jag njöt av att det var rätt folktomt och tyst, vilket det inte är i stan. Matte hade dessutom lämnat datorn hemma så det var lugnt och skönt. Igår och idag var det kallt, disigt och grått så det blev inga kort tagna då matte glömde bort kameran när solen lyste. Så vi tar med ett kort från den 1 a april (inget skämt) jag är faktiskt rätt ståtlig.

Zäta

Kul var det att mina vänner som inte sett mej sedan förra senhösten tyckte att jag såg så fin ut och i god kondition, tro annat vi har ju varit ute och aktiverat oss mycket hela vintern. Dessutom simmar jag också vilket ger ännu mer muskler. Matte är ibland lite väl om sig och kring sig och har väl kommit på att min dagbok blir lusläst rätt ofta, vilket i och för sig är roligt. Kanske ska man ibland behöva göra som de 2 benta gör, ha lås på dagboken, så inte vem som helst klampar in. Men jag och min matte har inga hemligheter utan delar gärna med oss. Förutom simningen ska vi göra några fler besök hos vår fysiolog för träningstips, ungefär som när någon går på gym. Vilket man inte behöver vara sjuk för att göra,

Annat som hänt är att jag blivit "faster" min bror "Otto" Gillix Commodore har blivit pappa hos Kennel Frecajo´s. Stort Grattis! Mina småsyskon hos min "gamla" matte Pia växer och växer och gott måste de väl lukta då de inte heter bilmärken utan kryddor.......... Veckan innan påsk hade vi också ett snabb besök på jobbet av mattes kompisar Fia och Cicci.

Garbo, Gry & Zäta
Groseros Garbo, Groseros Gry och jag.

De hade med sig systrarna bus, Garbo och Gry. Gry känner jag sedan hon var liten. Hon är en rackare på att pussas säger matte, men det är bra att det bara är mattes som råkar ut för det. Garbo träffar jag inte så ofta då hon bor tillsammans med sin matte Fia rätt långt bort från oss. Garbo bor tillsammans med sin mamma Greta och min kusin Oscar.

Nu längtar vi till vår och värme så vi kan ge oss ut och spåra i skogen, var, när och hur får vara en liten "hemlis" än så länge.

-----------------------------------------------------------------------------------

100410  Matte glömde helt bort att skriva lite om vart vi var före påsk. Då åkte vi hem till mattes barnbarn Alice och hennes nya lillebror Hampus. Alice hade väntat hela veckan på oss innan vi kom. Jag tyckte det var jättekul att åka dit, matte tog förstås inte ett kort då hennes kamera är för dålig inomhus och när vi var ute låg de små i dubbelkärran och sov. Så det får bli ett kort matte fick till påsk.

Alice & Hampus
Alice snart 3 år och Hampus 1 månad.

Alice har massor av spännande gosedjur som jag försökte sno imellanåt. Hampus gjorde inte så mycket väsen av sig men han luktade gott, som alla bebisar gör. På sidan mina videfilmer finns ialla fall jag tillsammans med de två.

I går var vi ute i skogen och hade kul, matte la ut lite saker som jag skulle leta rätt på och så körde vi en sväng med hjul och skakel. Vi har ju tränat hela vintern fast då mest på parkeringar där det varit plogat. Så det var roligare att göra det på andra platser. Sedan var vi en sväng till sandtaget, sk...kul tycker jag, matte var inte lika förtjust då jag såg ut som en sandhög efter det. Men vad gör hon inte för sin "Guldklimp". I går simmade vi också för 7 de gången och de 3 sista gångerna har jag med visst motstånd klivit hela vägen i själv.

Idag 10 april var vi ute på morgonen och träffade Lissie en softis som är 5,5 år och väldigt busig. Hon ville bara att jag skulle jaga henne men jag hade ingen lust så då hoppade hon runt och skällde. Efter middagen blev det en lång sväng på gravfältet där matte gömmer godis lite här och där och jag hade tur att de rider där också så det blev lite extra godis (Häst sk...).  En 2 st  hinner jag få i mej innan matte säger till, hon brukar tjata om att jag snart börjar gnägga........galoppera kan jag ju redan.

Nu har vi också varit ute på kvällsturen, så nu kan vi sova gott tills en ny dag kommer.

---------------------------------------------------

100421 I förra veckan mötte vi gamla kompisar på platser vi inte varit på under vintern då det varit för mycket snö. Ibland tar matte med sig lunchen och så äter vi ute i skogen på någon solig plats där jag också kan kuta runt lite. Sedan brukar matte lägge lite spår åt mej, jag blir fortfarande lite för ivrig så matte får hålla i ordentligt så hon kan hänga med. Lite uppletande av gamla saker gör vi också även om jag föredrar spåren. Sedan har hon fått för sig att jag ska släpa runt på lite ved, visserligen är jag en fattig mans häst men vad ska hon ha veden till? Det är nyttigt säger hon så då gör vi det, jag brukar inte protestera mot speciellt mycket för hon har ju alltid något gott i fickan.

Zäta

I går var vi ner vid sjön och friluftsområdet, ovan sitter jag som en "kärring" sa matte, det kom en hel drös med ungar så då fick jag sitta och titta på dom. Sedan dök det upp.........se nedan.


Zäta Zäta
Middagen! Nä de är alldeles för stora, matte får inte in dom i ugnen.

Zäta Zäta
Pinntugg och gyttjeklafs!

 Nu ska vi snart ut på kvällspromenad, men det regn/snöar ute så vi går nog inte så långt.

-------------------------------------------------------------------------

100501 Var i husvagnen och hade en skön helg, fast det var rätt kallt och blåsigt.

Zäta
Vaktar våran lilla gård!
Zäta
På promenad över älven, matte gillar inte de gungande broarna
men jag har inga problem med det.
Zäta
Vi tog en tur till havsbadet också, trots att det regnade så
var det mysigt att få springa på stranden.

-------------------------------------------------

100603 Den 13 maj åkte vi till mattes kompis Fia och mina kompisar Greta, Oscar och Garbo. De bor i ett rött hus ute på landet och det är jättemysigt att komma dit. Där är som hemma man får ligga i sofforna, tigga mat och ska sanningen fram så bjöd Fia mej på en smaskigare frukost än matte. När vi kom dit så regnade det men vi gav oss ialla fall ut i skogen, mer om det under aktiviteter. På kvällen var det skönt att krypa upp i soffan med en sprakande eld i kakelugnen och god mat (till matte och Fia). Dagen där på åkte vi vidare till mattes son Jimmy med familj. Se dagbok 10. Tack Fia och resten av gänget på Kennel Groseros för ett trevligt besök och hoppas vi ses snart igen.

Zäta & Greta
Jag och Greta
Oscar Oscar
Kusin Oscar
Oscar - Greta Garbo
Oscar och Greta                                     Garbo   

------------------------------------------

100603  Efter att varit hos Fia åkte vi vidare till Motala och mattes barnbarn Alice 3 år och Hampus 2 månader. Jag tycker det är jättekul att komma dit. Vi var ute på gården där Alice cyklade och så lekte vi i sandlådan. Vi tog också en lång promenad till den stora sjön, matade änder och tittade på några som tog sitt första dopp i sjön. Hoppas vi ses snart igen.

Alice & Hampus Zäta
Alice & Hampus                                                            Jag och Hampus
Zäta Zäta
Jag och Alice
Zäta Zäta
Jag, Alice och hennes pappa Jimmy.                   Slappar i sandlådan!

-------------------------------------

100809 2 månader sedan jag skrev här sist. Sommaren har varit lite som bilden nedan visar, sömnig. Fast en del har vi allt gjort. Den 11 juni var vi på svensk vinnarutställnning i Avesta, det gick åt h...... fast så får jag inte säga. Matte var allt lite sur på mej, för jag gillade inte domaren, ska sanningen fram gjorde inte hon det heller. Jag gjort klart att jag inte ville visa tänderna så jag fick ett blått band. Och så stod det i kritiken att jag behövde ringträning!!! Sprang gjorde jag ialla fall så vad har ringen med tänderna att göra? I alla fall var det uppehåll trots att regnet öste ned innan vi kom fram, min "gamla" matte Pia och hennes dotter Sara var där med storasyster Gillix Tigra och hon skötte sig bra och blev Svensk vinnare 2010, stort grattis, vilket vi också snackade om utanför ringen. Mattes gamla kompis Carina var också där, Donna som hon fött upp fick cert, hennes pappa är min storebror Diplomat så det var lite av en familjeträff.

Zäta

Vi hade också 4 veckors semester i husvagnen och en del bus blev det. Men värmen var inte kul så vi var ofta i älven och plaskade. Sedan har också Alice och Hampus (mattes barnbarn) varit här men matte har varit VÄLDIGT dålig på att ta kort denna sommar. Matte lånade 2 kort på Alice och Hampus som deras mamma Lisa tagit.

Alice Hampus
Alice & Hampus

I förgår var det skyfall så nu på morgonpromenaden var bäcken full så vi satt en stund där och matte njuter alltid då det är tyst och lugnt. Vi gjorde godisletning i lekparken och matte "gnällde", någon hade låtit sin hund lägga en hög i cementtunneln fast det är inget mot allt annat skräp som alla tvåbenta slänger överallt. I går la matte ett viltspår, det var ett bra tag sedan sist. Hon säger att jag läst hur man gör eftersom jag är så duktig (SKRYT). Vi brukar göra vanliga personspår då det är enklare att göra och det är också kul!

Zäta

------------------------

100903 Det skulle nog heta månadsbok då matte inte precis skriver varje dag!! Nu först börjar jag tycka det är kul att vara ute och göra saker. Det har varit för varmt för en alphund som mej. Bilderna nedan är från en tur vi tog till en slottspark i augusti, värmen var tryckande så jag orkade bara ligga och vara vacker!! Vad har hänt sedan sist.... på sidan blandat finns det en ny sida På tur om en helgresa. Sedan har vi varit i husvagnen, där får jag (enligt matte), allt för många godbitar av alla som tycker om mej. LITE SKRYT - vi träffar nästan varje dag folk som tycker att jag är såååå fin och trevlig. På jobbet tar jag imot paket och matte brukar säga att alla först hälsar på mej och inte på henne - Avundsjuk eller.... När vi är ute på annat så bryr jag mej inte så mycket om allt runt omkring.

I förra veckan så fick matte bevis på hur duktig jag är.... som om hon inte visste det innan.  Eftersom vi ofta leker "skvallerleken" då vi möter olika saker så brukar jag lyssna på matte och då vi gick elljuspåret stod det 2 rådjur en bit framför oss. Jag var 10-20 meter före men stannade och tittade på dom för att invänta matte och få godis. Och vem orkar kuta efter inte jag ialla fall. Sedan gick matte och letade efter svamp, sådana där gula saker som hon hoppas jag ska lära mej hitta! Jag brukar mest skutta runt och leta annat, då vi sedan var på väg hem så sa hon stanna och kom och kopplade mej, gick bakåt en bit och tog en annan väg. Strax bredvid stod det ett stort grått djur och åt i en buske, matte sa att det var en älg och hon hade en kalv med sig. Jag tror matte blev lite skraj för de var jättenära oss. På kvällen då jag letade godis ute på gården dök det upp ett kattskrälle, han skulle nog sk.... i sandlådan och såg inte "lilla" mej. Matte säger alltid åt mej att sitt och titta så där satt vi och glodde på varandra. Då gick matte och jag tog det säkra och följde med henne. Den dagen var mattes kommentar OOO vad duktig du är lille vän!!

Zäta

Zäta Zäta

Idag var vi på promenad efter jobbet, lite nya foton finns i albumet. Det blåste, solen sken och regnade om vart annat så det var skönare att gå inne i skogen.

---------------------

101001 Nu har en månad till gått och vi har inte gjort så mycket mer än de vanliga aktiviterna, lite spår och sök. Jag skulle ha varit på utställning i Högbo, men då vi inte var uppe vid husvagnen den helgen så tyckte matte att det var för långt att åka så hon ställde in det. Förra veckan var vi vid älven en hel vecka, det är mysigt när det är lite folk och tyst och lugnt. Nu är hösten här och det börjar bli lite kallare, jag tycker det är skönare men matte "gnäller" för hon måste ha mer kläder på sig.

Zäta Zäta Zäta


------------------------------------

101011 I fredags åkte matte och jag till Motala för att hälsa på mattes son och hans familj. Husse fick vara hemma och jobba. Jag blir så glad när vi fick syn på Alice och hennes mamma Lisa som mötte oss på parkeringen. Alice hade ett spel med Alfabetet och "min" bokstav Z blev snabbt favorit. På lördagen var alla utom jag i stallet för Alice rider men taskigt så fick inte hundar följa med in, men matte och jag gick ned till Varamons långa strand efteråt så att jag också fick busa lite. När vi varit där så gick vi alla till lekparken där Alice och Hampus fick busa lite och det kom flera barn som ville klappa mej. En lite större pojke pussade mej och alla tyckte jag var så trevlig (Vilket jag faktiskt är). Vi hade jättetrevligt och snälla Alice hade köpt godis och en boll till mej så jag lånade inga av hennes gosedjur denna gång. Innan vi åkte hem i går så var vi ute hos Alice och Hampus farfar och tittade på kalvar, får, hästar och höns, det var spännande. Så nu är vi hemma igen men hoppas vi syns snart igen. Fler foton från strandpromenaden finns i mitt fotoalbum 2.

Zäta & Alice Zäta & Alice
Jag i soffan med söta Alice
Hampus & Zäta
Glada Hampus och jag med bollen - Vem hinner först!
Zäta
Här skulle matte sova!!! Tror ni hon fick plats - javisst lite på kanten.
Hon tyckte jag var varm och skön så jag fick ligga kvar.
Zäta
Tar ett fotbad i Vättern.
Zäta Zäta
Jag håller koll på Hampus så han inte försvinner bland löven!

----------------------------------

101202 Här händer inte så mycket - VARFÖR nedan en liten resume bakåt.

Zäta

I april 2009 skadade jag mitt knä och genomgick artroskopi, ledinflammation men ingen artros eller fel på korsbandet enligt veterinären då! Blev friskförklarad i augusti 2009. Byggde sakta upp muskler över vintern, tidigt på våren 2010 tyckte matte att jag var lite stel, besök hos vet. för att kolla upp mej. Han tyckte knät var bra men att jag hade muskelspänningar i ryggen.  Besökte "sjukgymnast" och gick på simning. Blev bättre och matte införskaffade en massageapparat som jag fick en dust av var dag. Skönt och avslappnande. Badade en hel del under den varma sommaren som gick, och matte såg inga fel. Busade lite för mycket i augusti och sträckte en muskel i frambenet, fick medicin och ta det lugnt ett tag. MEN så i november blev jag halt bak igen......

Då bad matte om en veterinärtid med röntgen, begärde också journaler från de tidigare veterinärer och besök. Den 17 nov. konstaterar veterinären att mitt knä är dåligt. Matte är absolut inte kunnig inom hundsjukdom men ser själv på röntgenbilderna att allt inte är bra. Dessutom vid närmare granskning så överstämmer inte det veterinärer och sjukgymnast sagt muntligt med vad som står i journalerna.

Röntgenbesöket resulterade också i 5 dagars diarre och då jag blev väldigt dåligt åkte vi in igen och kollade upp magen. Inga fel hittades som tur var. Matte fick remiss hemskickad och satte igång att se vart jag kunde få hjälp. Hon höll på att bli lite smått tokig, för hon läste allt hon kom över om artros, inflammationer m.m. Mailade till veterinär Krister Julinder i Söderköping som specialiserat sig på knäleder och korsband. Vi fick en tid direkt då jag haltade illa. Så i snöyra drog matte och jag ca 20 mil till Söderköping där jag opererades med en gång. Diagnosen var korsbandskada pga CCL - Cranial cruciate ligament disease, CCL disease. (främre korsbands sjukdom).

Även om jag inte varit halt innan april 2009 har matte påpekat att jag gått något konstigt med mitt högerben, men som hos folk kan vi alla vara skapta olika. Men nu med detta i tanken, så även om matte inte kan avgöra vad som är rätt eller fel så faller en del bitar på plats. Allt för lite finns om CCL på svenska och många disskutioner på nätet är sveksamma då det är tydligt att många veterinärer inte heller har kunskap om detta. Enligt min första journal fanns det notering om korsbandet och CCL skulle betyda att det sakta blev sämre tills det blev så illa som det blev för mej.

Som med det mesta "travar" många på i samma spår och har svårt för nya begrepp, om det finns en ökning av korsbandskador där man inte direkt kan peka på olycksfall, så ligger det närmare att det kan finnas ett annat samband. ALLT är värt att titta på även om man självklart ibland måste vara skeptisk. Nedan finns en länk till djurklinikens hemsida och även en länk till Patientföreningen hundartros, där kan man bli medlem gratis och läsa mer om CCL och artros.

Nu drygt en vecka efter operationen där jag fick ett nytt korsband är jag på benen igen, ett lite tråkigt liv då jag måste ta det lugnt. Jag går redan på benet och njuter av massage, streching, matte försöker roa mej så gott hon kan. Hon säger också att hon ska försöka uppdatera lite om min resa framåt tills jag blir frisk igen.

 

 

Copyright © Swiss Dogs 2007-2018

 

upp